söndag 10 februari 2019

Klimartsmat mat, en veckomatlista och ett tips

Vi fortsätter med att laga barnens favvisrätter på ett så klimartsmart sätt som möjligt. I går var det Olles tur att bestämma maträtt. Han var inne ett tag på soppa, men det är ju för det första ingen favoriträtt för honom och sen kan det få vara lite festligare maträtt på en lördag, inte för att en soppa inte kan vara det. Men Olle hade inte tänkt en mustig fisk- och räksoppa utan en potatissoppa. Så vi fick prata lite om vad han egentligen tycker om mest att äta hemma och då kom han på hemmagjord pizza. Vi tänkte lite vad han ville ha på och oftast vill han bara ha ost och sinka, ananasen som vi brukar lägga på tar han alltid bort. Så vi plockade bort sinkan men la till rödbetor och rödlök inte på Olles men på de "vuxnas pizza". Sen valde han att göra en kladdkaka för det hade vi allt till hemma förutom ägg och glass till kladdkakan.   

 rucola och champinjoner tog vi på också för det fanns i kylskåpet, jag tog också fram lite majo och pressade i lite vitlök. För dom som ville lägga på några klickar av det på sin pizza.  


Vi hade de flesta av ingredienserna till kladdkakan, förutom ägg så det köpte vi ekologiska. Glassen till kladdkakan köpte vi, orkade inte göra egen. Men här är det svårt att hitta något bra alternativ som inte kostar hur mycket som helst. Annars är ju "Ben och Jerrys" glass ett bra alternativ eller om det finns något lokalt företag som gör glass. Jag valde att köpa vaniljglass från GB´s  det där lilla paketet  som man delade på mitten som barn.  

Det blev pizza över så det får bli till lunch imorgon. 

Här kommer våran veckomatlista ifall din fantasi tryter:

måndag: Vegetarisklasagne istället för köttfärs ta rivenmorot, riven haloumi och krossad tomat  
tisdag: potatismos och panerad rödspätta och kokta ärtor
onsdag: One pot pasta (recept om du klickar på ordet;))
torsdag: fisksoppa med broccoli och våfflor 
fredag: Veg hamburgare och hemma gjorda pommes. 
lördag: Vi har inte bestämt hur lördagen ser ut än.
söndag: Pannbiff och koktpotatis med gräddsås och kokta ärtor. Här tar vi bara 500gram blandfärs till 7 personer. Man får helt enkelt klara sig på två eller en och en halv var. 

 TIPSET! Gå in på Arla.se där har dom matlagning efter säsong hur smart? toppen smart!

Önskar en finfin fortsatt söndagskväll! 
Kramar 
Lina


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar