söndag 3 februari 2019

Klimatsmart mat

Som jag skrev igår så körde vi igång med ett nytt mat-team. Barnen ska alltså under lördagarna framöver göra sin favorit maträtt så klimatsmart som möjligt. Jack älskar pommes, bearnaisesås  och kött, så här fick han tänka till vad vi ska göra för att göra denna maträtt så klimatsmart som möjligt. Vi har valt att efterrätt också ska planeras och att efterrätten också utgår från samma tanke. 
Jack skar tunt och sen saltade han dom och hällde lite olja över. Allt av det hade vi hemma förutom potatisen och tyvärr fanns det ingen eko potatis så ett minus men ett plus att inte köpa frysta färdiga pommes. Bean gör vi oftast alltid själva eller Tompa och han hjälpte Jack med bean det behövdes köpa schalottenlök och ägg. Äggen blev ekologiska men schalottenlök fanns inte någon ekologisk. Äggvitorna togs tillvara på och gjordes maränger på, kan alltid behövas någon annan gång.  Allt annat som behövdes fanns hemma. Biffarna var gjorda av blandfärs, svenskkött och ekologisk. Vitlöken till biffarna köpte vi också eko. Rödbettsboet är inte Jacks favorit men vi ville ha någon mer grönsak så det blev ekologiska rödbetor som revs och kokades, smör och flingsalt ströddes över efteråt. 
Till efterrätten fanns ingredienserna hemma förutom äpplena och där valde vi att köpa svenskodlade  framför ekologiska från ett annat land.
Alla ingredienser som vi hade hemma var endel eko andra inte, t.ex. kanelen till äppelpajen är ekologisk med smöret var det inte.  

Vi köpte lite färs så det blev varsin liten biff  vi försöker att äta så lite kött som möjligt.

 Äppelpaj med vaniljglass så enkelt men trotsallt en efterrätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar